Loading...

Wat zijn sport gerelateerde klachten?

Veel klachten die bij kinderen rondom het sporten ontstaan, staan in relatie met de groei. Tijdens een groeispurt (snelle groei in korte tijd) is alles in het lichaam ontregeld. De verhouding tussen botten en spieren is zoek, en op sommige leeftijden is ook de hormoonhuishouding aan verandering onderhevig. Hierdoor kunnen kinderen minder goed gaan presteren en motorisch minder handig worden. In deze fase is de risico op blessures dan ook flink verhoogd. Aan het eind van de groeispurt ontstaat er weer meer balans in het lichaam.

Onder sport gerelateerde klachten of sportblessures verstaan we klachten die vooral tijdens of na het sporten optreden, door overbelasting of verkeerde belasting. Je kunt sportblessures onderverdelen in acuut (plotseling ontstaan) en chronisch (langdurige klachten). De grootste groep betreft de chronische klachten, dit zijn klachten die langzaam opkomen en gaandeweg erger worden. De chronische blessures ontstaan meestal doordat de betreffende structuur (bot of pees) gedurende een langere periode wordt overbelast. Het merendeel van de sportblessures bij kinderen komt voor rondom de groeispurt (in de pubertijd).

Met welke sport gerelateerde klachten kom je in aanmerking voor kinderfysiotherapie?

  • Pijnklachten, tijdens en na het sporten
  • Niet mee kunnen komen met leeftijdsgenoten
  • Terugkerende blessures bij het sporten
  • Vermoeidheid of verminderde conditie tijdens en na het sporten

Andere voorbeelden van sport gerelateerde klachten, waarvoor u terecht kunt bij de kinderfysiotherapeut:

  • Enkelverzwikking soms met blijvende enkelinstabiliteit
  • Knieklachten (Jumpers Knee, Osgood Schlatter, PFPS, Sinding Larson Johansson)
  • Achillespeesklachten (Morbus Sever)
  • Hamstringklachten
  • Lage rugklachten
  • Pijnklachten bij kinderen met hypermobiliteit

Werkwijze
De kinderfysiotherapeut start met een vraaggesprek, samen met ouders en doet testjes om te onderzoeken waar het probleem vandaan komt. Wanneer nodig wordt er overlegd met andere disciplines, zoals een (kinder)arts, podotherapeut en eventueel met trainer/coach.
Daarna wordt er een behandelplan gemaakt met ouders en gaat de kinderfysiotherapeut aan de slag met het kind. Dit zal bestaan uit (sport specifieke) oefeningen, uitleg over de klachten en advies over de belasting en het voorkomen van een blessure in de toekomst.

Tip van Tine
Begint uw kind met sporten of heeft het een lange tijd niet gesport, zorg er dan voor dat ze het sporten langzaam opbouwen en voldoende rust nemen tussendoor.

Terug naar overzicht
Direct een afspraak maken

Behandelaar

Heb je sport gerelateerde klachten? Dan staan onze kinder- en sportfysiotherapeuten voor jou klaar.